AGİLE YAKLAŞIMIN YOGA İLE 5 ORTAK NOKTASI

 

Yazar: Başak Çevik

İlgili Servis:  Strateji Geliştirme ve UygulamaÇevik Yaklaşım ve YönetimAgilibility™ Araştırması

İletişim: basak.cevik

 

 

Agile Yaklaşımın Yoga ile Benzerlikleri

14 Temmuz 2017

Agile; tıpkı yoga gibi, seni geliştirene ve çoğaltana odaklanıp amaçtan sapmadan yola farkındalıkla bakıp, araçları değiştirerek ilerlemeye odaklı bir yaklaşım.

 

 

Bilenler bilir yaklaşık 16 senedir bilfiil reklamcıyım. Uluslararası ajanslarda çalışıp 4 sene önce de kendi işimi kurdum. Bu mesleği yapmaya 13 yaşımda karar vermiştim. Sanırım doğru karar vermişim, hala buradayım.

Son 4 senem inişler çıkışlar, her girişimcinin yaşadığı zorluk ve hazlarla geçti. Ama özellikle son 2 senem sürekli yeni bir şeyler öğrenmekle geçiyor. "Customer journey design, design thinking, digital marketing, digital transformation ve agile marketing" konusunda eğitim alıp bir müşterim için bu öğrendiklerimi çok iyi bir ekiple pratik ediyorum.

Bu yazıyı özellikle de agile marketing ile ilgili yazma sebebim bir yaklaşım olan agile’ın yoga ile epey benzemesi.

Nasıl mı? Şöyle:

Öncelikle agile, büyük bir hedefe giderken yolu akıllıca bölen, her adımında deneyselliğe açık olup öğrendiklerinle gerekirse yolu revize etmene yarayan bir yaklaşım. Özellikle hızla değişen, belirsizliğin bol olduğu iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap veren (react) değil, onunla şekillenen bir yaklaşım. Geleneksel pazarlamadan farkı "Büyük düşün ama küçük küçük ve aşamalı uygula, yolda öğren-deneyselliğe açık ol, işe yaramayanı çöpe at, değer katanla ilerle" demesi

Hızla değişen dünyada 3 aylık, 1 senelik planların işlevsiz kalması sebebiyle doğmuş muhteşem bir yaklaşım. Tıpkı yoga gibi seni geliştirene, çoğaltana odaklanıp amaçtan sapmadan yola farkındalıkla bakıp, araçları değiştirerek ilerlemeye odaklı bir yaklaşım. Yine yoga gibi eforsuz ama efektif bir akışa ulaşmayı istiyor. Agile buna ulaşmak için takımlara sprint ismini verdiği minik minik pek çok projeler yaptırıyor. Nihayetinde her proje, bütüne bizi bir adım daha yaklaştıran, yaşayan ve deneysel bir süreç; tıpkı yoga gibi...

Yogada debelendiğimiz zor pozlarda pozu projelere bölerek aşamalı çalışmamız, böylece pozu zihinsel ve bedensel olarak hazmetmemiz için bize alan oluşması yogadan çok alışık olduğum bir şey.  Belki de agile’ın yoga ile en benzer ve güzel yanı, bizi zayıf yanlarımızla yüzleştirip inkar yerine kabule yönlendirmesi ve böylece yeni bir yol deneyerek bu sorunu aşmak için bize adım attırması: Çünkü başarısızlık yok, öğrenme var.

Ne kadar basit ama kolay değil tabi, tıpkı yoga gibi. Şirket kültürü duvarına toslayan agile’ın benzerini, yogada da kendimize toslayarak sıkça yaşarız.

Değil mi?

Bu yazı StratejiCo. ekibinden Başak Çevik tarafından yazılmış olup ilk olarak burada yayınlanmıştır.

 

Soru ve Yorumlar

Makale hakkındaki soru ve görüşlerinizi duymaktan memnuniyet duyacağız. info@stratejico.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.  

Hakkımızda

StratejiCo. 1987’den beri Avrasya bölgesinde uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına danışmanlık sağlayan bağımsız bir kurumsal ilişkiler ve kamu ile iletişim danışmanlığı şirketidir.

Yasal Uyarı

Bu rapor StratejiCo. tarafından, kamuya açık kaynaklardan toplanan bilgilere dayanarak hazırlanmıştır. Bu raporda ortaya konan görüş ve öneriler StratejiCo.’nun resmi görüşünü yansıtmamaktadır. Bu içeriğin amacı okuyucularımıza kendi işleriyle ilgili farklı bakış açıları sunmaktır. StratejiCo. burada sağlanan bilgilere dayanarak alınan kararlardan sorumlu tutulamaz.

Copyright © 2017 Bütün hakları saklıdır. 

Hizmetlere Göre Filtre
İçgörü ve Bilgi Yönetimi
Paydaş İlişkileri Yönetimi
Organizasyonel Gelişim
Başa Dön